^Ugrás felülre

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Mai nap Keresés Ugrás a hónaphoz

15 éves a Tollforgatók Köre

2020. Január 22. , Szerda, 17:00 - 20:00
által  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Találatok : 539

2020. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján ünnepelte a Gyev i Art Kulturális Egyesület 15 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból fotó- és könyvkiállítást rendeztek és ünnepi műsort állítottak össze. A kiállítást dr. Füzesy István alpolgármester nyitotta meg. A műsorban a Tollforgatók saját verseiket olvasták fel, az Algyői hagyományőrző Citerazenekar tagjai pedig tiszai dallamokat játszottak, énekeltek.
A Tollforgatók Körének 13 éves kapcsolata van a hódmezővásárhelyi Kárász József Irodalmi Körrel. Az esten ők is szerepeltek, verseiket Mucsiné Kiss Ildikó fuvola művésztanár színesítette. A többéves irodalmi kapcsolatot a Tollforgatók egy Díszoklevéllel köszönték meg.
A köszöntések sorából nem maradhatott el a hatalmas csokitorta, melyet Vámos Zoltán mestercukrász készített. Köszönjük neki, és köszönjük Algyő Nagyközség Önkormányzatának a támogatást.


S álljon itt dr. Füzesy István alpolgármester ünnepi beszéde:

Kedves Vendégeink!

Egy különleges alkalomra gyűltünk ma össze. Ünnepi összejövetelünk oka nem más, minthogy 15 éves a GyeviArt Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre. Az sem véletlen, hogy éppen a mai napra szerveztük ezt a megemlékezést. 1989 óta minden évben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. A kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Az ünnep ötletét először Fasang Árpád zongoraművész vetette fel 1985-ben.

„Az a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”– mondta Fasang.

A kultúra napján tartott megemlékezés lehetőséget ad arra, hogy a mindennapi rohanás mellett nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Ennek megvalósításához adnak támpontot, nyújtanak segítséget a kultúrával bármilyen formába foglalkozó szervezetek, személyek. Már ezért is köszönettel és hálával tartozunk nekik.


Ebbe a csodálatos körbe tartozik a GyeviArt Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre, amely 2005. január 13-án 10 fővel alakult meg.

Alapításkor meghatározott céljuk volt összefogni azokat az algyői amatőr írókat, költőket, akiknek még nem jelent meg kötete, s lehetőséget adni nekik a bemutatkozásra. Ezt önálló estek szervezésével, s az Algyői Hírmondó hasábjain szándékoztak megvalósítani.

Jelenleg is nagyon sokrétű tevékenységet végeznek, rendszeresen találkoznak minden hónap 13-án.

Felolvasó esteket, irodalmi délutánokat, könyvbemutatókat, irodalmi kirándulásokat szerveznek. Más települések író-olvasó találkozóit, irodalmi estjeit is rendszeresen látogatják, a Kortárs Irodalmi Fesztiválon is részt vettek.

Szívügyüknek tekintik az olyan pályázatok kiírását is, melyek lehetőséget adnak a múlt valós értékeinek felidézésére. A „Lapozgatás az emlékek között”, az "Algyő, az én falum", a "Jelek 2018" című pályázat kalandozás a múltban, példa a jelennek, és akár generációkon átívelő lelkesítő útmutatás is lehet a jövő számára.

2011-ben tagjaik írásaiból megjelentettek egy antológiát ALGYŐI PALETTA címmel.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány az első Európa Napja rendezvényt Algyőn tartotta, melynek helyi szervezését is a kör vállalta fel.

Több kiállítás megszervezése és megrendezése is hozzájuk kötődik.

Néhányan a tagok közül több művészeti ágban is jeleskednek az írás mellett „kézműveskednek”, (fát faragnak, ikont, képet festenek).

A kör tagjai fontos kulturális közvetítői feladatot is ellátnak. Kapcsolatot alakítottak ki más irodalmi szereplőkkel, a hódmezővásárhelyi Kárász József Alapítvány Irodalmi Körével, a Krúdy Gyula Irodalmi Körrel, és a Faludy György Irodalmi Műhellyel.

Ezt a sokoldalú, értékes, tartalmas 15 éves munkát mutatja be az itt látható kiállítás. A kiállítás megjelenési formája a vizuális kultúrához tartozó fotók útján adja át az információkat. Ez azért is fontos, mivel kezdetben a kultúra ünnepe elsősorban az irodalomhoz kapcsolódott. Az évek alatt egyre bővült a kör, és ma már a kultúrához kötjük többek között a színjátszást a tudományok területeit, a képi feldolgozásokat is. Ezek megismerése és ápolása is fontos feladat.

A tablók témakörei felölelik a korábban említett széleskörű tevékenységi kört, amelyek címei: - könyvbemutatók - évzárók, karácsonyok - irodalmi kirándulások - vendégség -együttlétek.

A képekről magas kulturális színvonalat képviselő, boldog, vidám, tartalmas közösséget alkotó emberek köszönnek vissza ránk.

Jól látható, hogy a szakmai beszélgetéseket, az új írások bemutatását kiegészítik más baráti találkozók is, pl. kirándulások, színházlátogatások, kiállítások vagy netán kávéházi együttlétek.

A kiállítás anyagának megtekintése, és a résztvevők beszélgetései szép emlékeket ébreszthetnek a korábbi rendezvényeken résztvevőkben, és új információkat adhatnak, pozitív példaként jelenhetnek meg a fiatalok és a munkájukat eddig nem ismerők előtt.

Algyő kultúrát szerető lakói, valamint az Önkormányzat nevében köszönjük az elmúlt 15 év munkáját, és kívánunk további sikereket.

Wass Albert gondolataival szeretném megnyitni a kiállítást:

„ A kultúra nem azt jelenti, hogy fogkeféd van és meg tudod indítani a gramofont. A kulturált ember látni és érezni tudja a szépet és a jót”

Javaslom mindenkinek, hogy nézze meg a kiállítást és lássa, érezze a szépet és a jót.

 

Hely : Algyői Könyvtár

Vissza