^Ugrás felülre

 

ÚJ....

Megjelent a "Jelek 2018" irodalmi pályázat NET-kötete, amely az alábbi linken olvasható:

http://legyenkonyved.hu/jelek/index.html#/0

 

Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre
 
Az Egyesület szakmai csoportja a 2005. január 13-án 10 fővel alakult meg, s azóta havonkénti foglalkozásaikat többnyire az algyői könyvtárban tartják.
Céljuk volt: összefogni azokat az algyői amatőr írókat, költőket, akiknek még nem jelent meg  kötete, s lehetőséget adni nekik a bemutatkozásra. Ezt önálló estek szervezésével, s az Algyői Hírmondó (havonta megjelenő helyi közélet lap) hasábjain szándékoznak megvalósítani.
Működésük során nagyon sokrétű tevékenységet végeznek. 
Felolvasó esteket, irodalmi délutánokat, könybemutatókat, irodalmi kirándulásokat.
Több pályázatot ik kiírtak már. Nagy sikerű volt a „Lapozgatás az emlékek között” című irodalmi pályázatuk, melynek elsősorban helyi jelentősége volt, hiszen az emlékek, amit leírtak a pályázók Algyőhöz kötődtek, valamint a több éven keresztül meghirdetett "Algyő, az én falum" pályázat, melyre írásokkal és alkotásokkal egyaránt lehetett pályázni.
Néhányan a tagok közül nemcsak írnak, hanem „kézműveskednek” is (fát faragnak, ikont, képet festenek), s e tevékenységek bemutatásához is partner volt a könyvtár. Több kiállítást rendeztek, szerveztek, melynek a könyvtár adott helyet.
Igen jelentősnek mondható, hogy sikerült felvenniük a kapcsolatot a hódmezővásárhelyi Kárász József Alapítvány Irodalmi Körével, s mára ez kölcsönös együttlétekké, rendezvényekké, sőt barátsággá alakult. Vásárhelyre látogatásukkor elsősorban a vásárhelyi „tollforgatók” mutatkoztak be, de amikor Algyőre jöttek, az itteniek voltak a főszereplők. A következő alkalommal már szakmai beszélgetésre és tapasztalatcserére is sor került.
Időnként más települések író-olvasó találkozóit, irodalmi estjeit is meglátogatják. Így volt alkalmuk találkozni Szabó Magdával, ami nagy élményt jelentett mindannyiuknak.
A szakmai beszélgetéseket, új írások bemutatását természetesen kiegészítik más baráti együttlétek is, pl.kirándulások, színházlátogatások, kiállítások vagy netán kávéházi együttlétek.
A Falvak Kulturájáért Alapítvány az I. Európa Nap-ja rendezvényt Algyőn tartotta, melyben helyi szervezését a kör vállalta fel.
Több alkalommal részt vettek a Kortárs Irodalmi Fesztiválon - Óföldeákon, Hódmezővásárhelyen és Mártélyon.
2015-től a Krúdy Gyula Irodalmi Körrel is van kapcsolata a csoportnak. Óbudán, akiknek a Kéhli Vendéglőben van a műhelyszobájuk. Ez a vendéglő Krúdy Gyulának is kedvenc tartózkodási helye volt. 
Új kapcsolat a Kör életében a Faludy György Irodalmi Műhely.
 
A csoport szakmai vezetője: Ménesi Lajosné
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.