^Ugrás felülre

Mai nap
Ebben a hónapban lesz
Előző hónap Előző nap
Következő nap Következő hónap

Szaporhegyi koszorúzás

2015. Augusztus 14. , Péntek, 14:00 - 17:00
által  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Találatok : 408

Emlékezni együtt szép – közös ünneplés a Szaporhegyi keresztnél
 „Valahol egyek vagyunk, egyek az őseink”- fogalmazott Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere, az újraépített Szaporhegyi keresztnél tartott idei megemlékezésen, ahol Sándorfalva és Algyő lakosai immár öt éve gyűlnek össze
„A két település között egykoron állt egy tanyasi iskola, a Szaporhegyi iskola, vagy autentikusabban: szaporhögyi, amely most Sándorfalvához tartozik. Öt évvel ezelőtt találta ki két nyugdíjas (egy algyői és egy sándorfalvi), hogy tartsanak közösen megemlékezést az egykor volt iskolánál. Az épület már romjaiban sem maradt meg, azonban udvarán állt egy kereszt, amely 2011-re teljesen tönkre ment. Az emlékek fennmaradásának céljából ekkor úgy döntött a két település önkormányzata – civil kezdeményezésre –, hogy a keresztet rendbe hozzák, és évente összegyűlnek ott egy közös mulatságra. „Így a két önkormányzat összefogott, Algyő a tégla lábazatot, talpazatot készítette, Sándorfalva pedig a vas részét” – emlékezett Ménesi Lajosné (Jusztika), az algyői Gyevi Art Kulturális Egyesület elnöke, aki mind a kereszt helyreállításának, mind a megemlékezés ötletének (egyik) gazdája. És azóta is a településközi megemlékezésnek algyői főszervezője.
Ugyanis öt év óta a két településről összegyűlnek a keresztnél, és együtt ünnepelnek, örülnek a találkozásnak. De nem csak a közös folyóról, a Tiszáról, a nagy árvízről, az Algyő számára tragikus és a később megalakuló Sándorfalva számára ünnepi eseményre emlékeznek, hanem (a közelgő időpont miatt) államalapításunkra is.
Algyő képviseletében Dr. Gubacsi Enikő (Algyő alpolgármestere) mondott beszédet az ünnepségen, Sándorfalvát pedig Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere képviselte. (http://promenad.hu/cikk/emlekezni-csak-notazva-erdemes-galeriaval-157002)

A polgármesterasszony kiemelte, Sándorfalva 136 éve település és idén10 éve, hogy kisvárosi rangra emelkedett.
Sándorfalva első embere elmondta, örömmel vennék, ha a két település polgárai év közben is többször találkoznának, ehhez nyújt majd alkalmat remélhetőleg, a hamarosan újrainduló „Szomszédoló” rendezvénysorozata.
 Ezt követően versek és dalok, algyőiek és sándorfalviak váltották egymást egy rövid, de szép műsor keretében, majd az idei sándorfalvi vendéglátók kínálták süteményekkel, pogácsával, füstölt kolbásszal, borral az algyőieket. Természetesen az algyőiek sem mentek üres kézzel, hiszen a nyugdíjasok túrós pogácsát és lekváros kiflit sütöttek, és Herczeg József képviselő barack és körtepálinkája is körbejárt. A jó hangulatot közös nótázás fokozta.
Köszönjük Sándorfalva ünnepi műsorát, a vendéglátást, az Algyői Búzavirág Asszonykórus, a Szőke Tisza Nyugdíjasklub, az Algyői Polgárőrök, és az ötletgazda, Ménesi Lajosné, a Gyevi Art Kulturális Egyesület vezetője, áldozatos munkáját! Köszönjük Juhász Sándornak az autóbuszt, és Vér Szilveszternek, hogy lovas kocsijával ismét rendelkezésünkre állt.
Sz. P. K.

Vissza