^Ugrás felülre

Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre
 
Az Egyesület szakmai csoportja a 2005. január 13-án 10 fővel alakult meg, s azóta havonkénti foglalkozásaikat többnyire az algyői könyvtárban tartják.
Céljuk volt: összefogni azokat az algyői amatőr írókat, költőket, akiknek még nem jelent meg  kötete, s lehetőséget adni nekik a bemutatkozásra. Ezt önálló estek szervezésével, s az Algyői Hírmondó (havonta megjelenő helyi közélet lap) hasábjain szándékoznak megvalósítani.
Működésük során nagyon sokrétű tevékenységet végeznek. 
Bekapcsolódtak az országos „Nagy Könyv” mozgalomba, s a helyi könyvtárral együttműködve (a könyvtár ad helyet a Körnek, szoros kapcsolat alakult ki a Kör és az intézmény között) pályázatot írtak ki, vetélkedőket, író-olvasó találkozókat szerveztek.
Nagy sikerű volt a „Lapozgatás az emlékek között” című irodalmi pályázatuk, melynek elsősorban helyi jelentősége volt, hiszen az emlékek, amit leírtak a pályázók Algyőhöz kötődtek. A felhívásra 14 pályamű érkezett be.
Tóth Béla József Attila-díjas író szakmai tanácsokkal látta el őket, de emellett a Kör tagjai megismerték az író munkásságát, műveit is.
Fehér József hódmezővásárhelyi író, újságíró a kör rendezvényén mutatta be a „Könyörtelen szerelem” című regényét.
Néhányan a tagok közül nemcsak írnak, hanem „kézműveskednek” is (fát faragnak, ikont festenek, karikatúrát rajzolnak), s e tevékenységek bemutatásához is partner volt a könyvtár. Több kiállítást rendeztek, szerveztek, melynek a könyvtár adott helyet.
 
Igen jelentősnek mondható, hogy sikerült felvenniük a kapcsolatot a hódmezővásárhelyi Kárász József Alapítvány Irodalmi Körével, s mára ez kölcsönös együttlétekké, rendezvényekké, sőt barátsággá alakult. Vásárhelyre látogatásukkor elsősorban a vásárhelyi „tollforgatók” mutatkoztak be, de amikor Algyőre jöttek, az itteniek voltak a főszereplők. A következő alkalommal már szakmai beszélgetésre és tapasztalatcserére is sor került.
Időnként más települések író-olvasó találkozóit, irodalmi estjeit is meglátogatják. Így volt alkalmuk találkozni Szabó Magdával, ami nagy élményt jelentett mindannyiuknak.
A szakmai beszélgetéseket, új írások bemutatását természetesen kiegészítik más baráti együttlétek is, pl.kirándulások, színházlátogatások, kiállítások vagy netán kávéházi együttlétek.
A csoport szakmai vezetője: Ménesi Lajosné
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.