^Ugrás felülre

Jelek irodalmi pályázat

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tollforgatók Köre irodalmi pályázatot hirdet

A pályázat témája: jeleket hagyni magunk után az utókornak a magyar irodalomban

A pályázat weboldala és email címe: www.gyeviart.hu

                                                           Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Bővebben...

Szilágyi Perjési Katalin

Hangulatos kirándulás Nagyváradon
A bihari megyeszékhelyről elszármazott, de azt változatlanul szívből szerető lélekkel ismerkedhettek meg a nagyváradiak szombat délután. Szilágyi-Perjési Katalin szerzői délutánja zajlott a Lorántffy Központban.

Bővebben...

Szilágyi Perjési Katalin: Ebéd

Ösztöne a szokott időben ébresztette. Óvatosan átnyúlt és megnézte az órát. Mindjárt fél hat, kelni kell, hogy odaérjenek, mire nyit a bolt. Halkan költögette a férjét, meg ne zavarja a gyerek álmát. Gyorsan magukra kapkodták a ruhát. A cserépkályha még őrizte valamennyire a meleget, de a férje már este odakészítette a gyújtóst. Neki csak be kell gyújtani, mire a boltból visszatér és a kicsi lány már melegben kezdi a napot.
Benyitott a nagymama szobájába, de nem volt szíve felkölteni, szuszogása elárulta, hogy altatót vett be. Nem baj, majd ketten mennek a férjével tejért, hátha ma nem csak egy litert adnak fejenként. A biztonság kedvéért még két tejesüveget rakott a viharvert bevásárló szatyorba. Jó öblös, és ami a lényeg, nem látszik át.

Bővebben...

Szilágyi Perjési Katalin: A gyermek és a bárány

Nagymama a szokott időben ébresztette a megszokott duruzsolással és puszikkal. Kicsi csillagomnak nevezte és gyengéden vakargatta a hátát. Így szokták minden reggel. Ma tojásfestés lesz, ugrott ki jókedvűen az ágyból. Óvónéni főtt tojásokat kért, és nagymama kis kosárba készítette őket, nagytata meg korán reggel füvet szedett alá, hogy övé legyen a legszebb húsvéti kosár. Türelmetlenül állta, hogy nagymama megfésülje és copfba fonja haját, majd rohant ki a harmatos kertbe.

Bővebben...

Szilágyi Perjési Katalin: És közben halkan énekelt

Ide hova, még egy gyereket, nézett rá a férfi véreres szemekkel. Fáradtan dőlt hátra, a mozdulatra kis hamueső hullt a tányérjába, melynek alján piros lé árválkodott. Az asszony indulatosan koppantotta a mosogatóba a poharat. A szoba irányából vékony sírás hallatszott. Na, most felkeltetted a gyereket is, sóhajtotta rezignáltan a férfi. Benézek Jóskával a Pirosba, tolta helyére a széket és kiment. Az asszony tudta, ez mit jelent. Zárásig ott ülnének és konyakoznának, ha nem vennék el az áramot. Aztán mikor megjön, majd ingerült lesz és éhes, kelhet fel hozzá a sötétben és melegítheti a maradékot.

Bővebben...