^Ugrás felülre

Mai nap
Ebben a hónapban lesz
Előző hónap Előző nap
Következő nap Következő hónap

Miénk a tér - nyárbúcsúztató kavalkád Algyő Fő terén

2015. Augusztus 29. , Szombat, 16:00 - 21:00
által  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Találatok : 384
Forrás: http://szegedma.hu
Bár a nyári kánikula nem eresztette augusztus utolsó napjait, Algyőn már elbúcsúztak a forró évszaktól. A “Miénk a tér” nyárbúcsúztató kavalkád szombaton néptánccal és népzenével vált meg az év legmelegebb hónapjaitól.
 
Először 2011-ben merült fel a Gyevi Art Kulturális Egyesület tagjaiban a nyárbúcsúztató gondolata, amikor Algyő Fő terén felállították a nagyközség négy testvértelepülésének nevével ellátott szökőkutat, Algyő ékességét. Az egyesület és az Algyői Faluház közös rendezvényének évről évre ez a díszes tér ad otthont, ahol a környező településekről érkező együttesek, valamint a díszvendég néptánccal és népzenével intenek búcsút a tovaszaladó nyárnak.
 
A nyárbúcsúztató kavalkád díszvendége idén Tompáról érkezett a Kolo Tánccsoport személyében, az ő közreműködésükkel került sor este a rendezvényt is lezáró táncházra. A délutáni forgatagban többek között a tápai, dusnoki, földeáki, és hódmezővásárhelyi fellépők is képviseltették magukat, így műsor adott a Algyői Hagyományőrző Citerazenekar, az Algyői Zsibongó Tánccsoport, az Algyői Búzavirág Asszonykórus, a Ritmus Tánc- és Fitnesz Stúdió, a Szeged Linedance Klub, Király Imre és tanítványai, Koprivanacz Lilla, a Török József Hagyományőrző Együttes,a Bazsarózsa Nóta- és Népdalkör, a Szépkorúak Tánccsoportja, a Ficánkák, és a Szeri Népdalkör is. “A hőség ellenére nagyon jó hangulatban telt a több mint 180 fellépő közreműködésével megvalósuló nyárbúcsúztató kavalkád, szép számmal látogattak ki az algyőiek az immár több évre visszatekintő rendezvényünkre. A tompaiak, akik utolsóként táncoltak a főtéren, szintén nagyon jól érezték magukat. A fellépők közül többen is jelezték, jövőre szeretnének részt venni a rendezvényen. Meghívott fazekas vendégünk kerámiából készült szökőkutakkal lepte meg az együtteseket, ezeket vihették haza ajándékba a csoportok” – ecsetelte Ménesi Lajosné, az Algyõi Tollforgatók Körének szakmai vezetője.
 
A programok között a gyerkőcök is megtalálták a számukra legérdekesebb elfoglaltságokat: a kézműves játszóházban a népi játékoktól kezdve a kézügyességet igénylő elfoglaltságokig mindent kipróbálhattak, volt gólyalábazás és kosaras forgó. Aki pedig a néptánc és zene mellett a kézműves termékek iránti szenvedélyének is szívesen hódolt, az Alkotók Köre tagjai kiállításából szemezgetett. “A Szőke Tisza Nyugdíjas Klub szendvicsekkel kedveskedett a helyi csoportoknak és vendégeinknek, amiből még az érdeklődőknek is jutott” – tette hozzá mosolyogva a szervező. A kavalkád kuriózummal zárult: idén először tűzijáték búcsúztatta a szombati rendezvényt, amire évek óta nem volt példa Algyőn.
Hely : Algyő, Fő tér

Vissza