^Ugrás felülre

Mai nap
Ebben a hónapban lesz
Előző hónap Előző nap
Következő nap Következő hónap

Foltvarró hétvége a Levendula Hotelben

től(tól) 2017. Március 17. , Péntek -  08:00
Címzett 2017. Március 18. , Szombat - 17:00
által  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Találatok : 567

2017. március 17-18-án tartottuk idei első táborunkat az algyői Levendula Hotel és Étterem Konferencia termében. Ez alkalommal Kacsuk Évitől és Szente Györgyitől tanulhattunk újabb technikákat, fogásokat. Kacsuk Évi a Magyar Foltvarró Céh vezetőségi tagja, Szente Györgyi pedig több éve oktat foltvarrás témában.

Március 16-án, csütörtökön délután kezdtünk ráha

ngolódni a táborozásra, ekkor pakoltuk be a fontos foltvarró kellékeket a konferencia terembe. Elrendeztük kedvünk szerint az asztalokat, székeket. A tágas, világos teremben mindenki kedvére választhatott asztalszomszédot.

Március 17-én, pénteken a kora délelőtti órákban érkeztek vendégeink, akik szinte azonnal megkezdték az aznapi tananyag átadását, az algyői csoport pedig nagy izgalommal várta az ismeretlen technika rejtelmeit. A pénteki nap témája a városépítés volt, mely egy modern foltvarrási módszer. Szente Györgyi rutinosan magyarázta a hozzávaló alapanyagok tervezését és kiszabását. Az Algyői Foltvarró Kör tagjai lelkesen kezdtek neki a városépítésnek. A nap folyamán fokozatosan kezdtek kialakulni a tájképek. Volt, aki tengerparti mediterrán várost álmodott meg, volt, aki hegyvidéki tájat képzelt el, volt, aki mesebeli városkát épített. Délutánra minden házikó kapott ablakot, ajtót, tetőt. Apró bokrok, fák, virágok kerültek a lépcsősorok, ablakok, ajtók mellé. Kerültek díszes kerítések, alagutak is a városka utcáira. Este mindenki fáradtan, ám izgalommal telve tért haza, a másnapi tananyagra gondolva.

Szombaton Kacsuk Évi volt a tanító mesterünk. Tőle egy tradicionális technikát tanultunk, a sashiko-t. Ez egy hagyományos japán technika, a régi elhasználódott ruhaneműk foltozására, javítására használták, melyet a későbbiekben felváltotta a díszítő motívumok használata, így művészi technikává nőtte ki magát. A japán precizitáshoz hűen sok fontos szabályt kell követni eme technika alkalmazásakor. Hagyományosan sötétkék anyagra, fehér vagy tört fehér fonallal dolgoztunk. A sashiko minta kivarrása után következett a mintadarab neszesszer elkészítése.

Mindkét napon a Levendula Étterem ebédjét fogyasztottuk, vendégeink a Levendula Hotel szobáiban szálltak meg.

Köszönet illeti Algyő Nagyközség Önkormányzatát a támogatásért, mellyel megvalósíthattuk ezt a tábort. Köszönetet szeretnénk mondani a Gyevitur N. Kft.-nek, Szűcs Szabolcsnak és Kovács Andornak a támogatásért. Külön köszönetet érdemelnek az Algyői Foltvarró Kör tagjai, akik fáradhatatlanul, lelkesen, odaadóan fogadják a hagyományos és modern foltvarró technikák elsajátítását.

Algyői Foltvarró Köre

Izbékiné Cseuz Gabriella

Hely : Levendula Hotel, Algyő

Vissza