Nem szokványos könyvbemutató
volt február 16-án Algyőn a Faluházban, melyet a Gyevi Art Kulturális Egyesület szervezett.
Paskó Csaba karmester, római katolikus pap, szakács „Paskó atya konyhája” című könyvének bemutatója kapcsán., melyet óriási érdeklődést kísért. A beszélgetést Fábián Péter vezette, de nem volt sok dolga, mert az atya kiváló humorral megáldott „mesélő”.
Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem a bácskai életbe is belekóstolhattunk, sőt megismerhettünk egy olyan embert, akinek lelkében benne van az alkotás, a művészet és a játék. Aki atya, aki a szabadkai egyházmegye zeneigazgatója, aki szakács, aki borász, aki közösséget kovácsol… és még ki tudja, mi minden...
A receptek mellett személyes történeteket, találkozásokat, borkalauzt is tartalmaz a könyv. Paskó atya vallja, hogy egy jó szakács – mint ahogy a jó pap is – élete végéig folyamatosan tanul…Számára a főzés kikapcsolódás, a pihenés része, hobbi. De közösségteremtés is! Több éve szervez borvacsorákat saját konyhájában készült ételekkel és italokkal, mert a „plébános bora” ma már védjegy. Pálinkája pedig templomba-csalogató a kelebiai férfiak számára. Paskó atya vallja: „Istenről sokféleképpen lehet beszélni, akár a gasztronómián keresztül is. A teremtett világ Isten ajándéka az embernek. Komoly felelősséggel tartozunk, de mindent azért adott, hogy szeressük. A lelki békét, a kiegyensúlyozottságot találjuk meg itt!”
A rendezvény végén a közönség megkóstolta a fesztiváldíjat nyert bácskai gurulós fánkot, melyet Takács Irénke irányításával az egyesület tagjai „tanultak-készítettek.
|